Uskedalen.no har eigen musikkanmelder på Festidalen. Pedagog og musikarar, Marius Mathisen, har hatt denne oppgåva over mange år. Les kva Mathisen legg til grunn for ei god konsertoppleving.

En god konsertopplevelse innholde flere elementer. Først og fremst må materialet leveres med god kvalitet. Her vil lydidealet være ut i fra hvilken sjanger musikken tilhører. Det visuelle er et viktig element. Men hva det innebærer kan også variere. Store sceniske produksjoner kan være med å løfte konserten, men spilleglede og «showmanship» kan kompensere for all hverdens pyro og lysrigg.

Først og fremst skal en god konsert vekke noe hos tilhøreren. Jeg har vært på konserter hvor tårene presser seg frem av ren musikalsk glede. Derfor vil alltid en konsertanmeldelse ha en stor grad av subjektivitet i seg. Jeg vil derimot alltid kompensere hvis artisten/band åpenbart treffer «noe» ikke jeg forstår.

Jeg har veldig respekt for at folk har forskjellig musikksmak og vil behandle håndverket som leveres på scenen med respekt. Dette er tross alt mennesker som har gitt av seg selv og investert i å skape sin kunst. Bak hver akkord og tone ligger det timer, dager, uker og år med øving, innspilling og promotering. Dette er kanskje ikke noe den gjengse konsertgjenger trenger å ta inn over seg, men som anmelder mener jeg dette er viktig å ta med når et helhetsinntrykk skal gjengis.

Tekst/foto: Marius Mathisen
Nett: Kristian Bringedal