Strålende sol og perfekte omgivelser. Lørdag lå an til å innfri alle kriteriene for en vellykket festival. Nokså tidlig kom også meldingene om at Festidalen 2023 var utsolgt. Dette måtte bli som også første artist ut Ingebjørg Bratland nevnte fra scenen: En fest i dalen! Bilete på topp er Aurora som avslutta årets Festival.

Ingebjørg Bratland på Festidalen 2023.


Ingebjørg Bratland
Ingebjørg Bratland er blitt allemannseie blant annet etter deltagelse i Hver gang vi møtes. Mange hadde valgt å ta turen tidlig opp på Dønhaug for å få med seg artisten fra Vinje i Telemark. Varmen i lufttemperatur matches lett av varmen fra et sterk orkester med en smilende og sjarmerende Bratland i spissen. Ingen som du og Ljos Ljos innleder konserten utmerket. Til og med rølpelåta Pinne for landet klarer hun å gjøre til en likandes låt. Og selvfølgelig tar hun en pinne for Uskedal underveis i låta og ublikumsresponsen er umiddelbar. Bratland er en sterk tolker av andres musikk og både På Avstand (From A Distance) og Fordi eg elskar deg (To Make You Feel My Love) er blitt like mye Ingebjørgs som Midler og Dylan.
Rett og slett en skikkelig trivelig og vakker start på lørdagsprogrammet.
Terningkast: 5


Lekende Lett

Duoen er årets vestlandssatsing og det er mulig at juryen på 100dagar ser noe vi ikke ser. Her oppleves koblingen mellom de naive tekstene til duoen og den etterhvert godt voksne Kristian Stockhaus som en litt merkelig affære. Stockhaus har levert mye flott musikk tidligere blant annet i sitt soloprosjekt Stockhaus og bandet Ungdomskolen, men lett hoppende på scenen med tekstlinjer som: …nå kjører vi nonstop, shots og pusher pusher på. Blir det for denne anmelderen vanskelig å se om det finnes en slags godt skult ironi i opptredenen, eller om det er alvorlig ment. Hvis det siste er tilfelle oppleves dette egentlig bare nokså kleint. Positivisme og energi ja, men ikke nødvendigvis noe verden trenger.
Terningkast: 2


Kamara

Kamara har en herlig energi og spilleglede. Dette smitter umiddelbart over på publikum og trivselsfaktoren på Dønhaug stiger ytterligere. Når lyden får satt seg litt får vi også høre hvorfor Kamara blir trukket frem som en av de mest lovende artister i Norge i 2023. Kamara har utstrålingen og stemmen men mangler foreløpig nok låter for at dette blir optimalt. Noen perioder oppleves derfor litt som transportetapper men låter som Carry You Home og 20something er gull og dette er fint altså!
Terningkast: 4


Han Herman

Og når vi snakker om talenter. Han Herman har det meste. På kort tid har han gått fra ukjent til å bli fremstilt som Norges neste store og opptreden på Lindmo. Han Herman har en fantastisk stemme og et artistisk særpreg som lukter internasjonalt potensiale. Foreløpig lider han som Kamara at låtkatalogen er liten og som han selv måtte unnskylde til publikum etter konserten at han hadde «Spilt alle låtene vi kan!» Men låter som Howl og Coming Out For You låter kuler og krutt og på flere låter får også gitarist Knut-Martin Langeland Rasmussen vist hvilken gitarhelt han er. Han Herman er en artist det skal bli særdeles spennende å følge videre.
Terningkast: 4

Ruben på scenen i Uskedalen.


Ruben

Ruben Markussen har blitt stor i Norge og det er tydelig at vi nå rykker opp i elitedivisjonen hva lyd og produksjon angår. Plutselig er scenen blitt til en skog og midt i skogen står Ruben og tar oss med inn. Lyden er klokkeklar og Ruben selv synger fabelaktig. Skikkelig trøkk blir det når megahiten Lay By Me spilles. Da runger allsangen og kvelden er reddet også for den yngre garde. Men for all del Ruben har kvaliteter som appellerer på tvers av generasjonene og dette var godt levert.
Terningkast: 5


Aurora

Dansende inn på scenen kommer Aurora og gjør en helt nydelig versjon av The River. Allerede der er vi solgt. Adjektiver som hypnotiserende og utenomjordisk florerer blant publikum og ja, Aurora er noe helt unikt! Mellom låtene vimser hun rundt og lar seg distrahere av røyk på scenen og tanken på bading. Klassisk Aurora, selv om energinivået muligens var ekstra høyt på Festidalen. Praten mellom låtene ble kanskje litt vel
usammenhengende til tider. Samtidig er hun utrolig sjarmerende og det er ingenting usammenhengende med Auroras musikk eller artisteri. Aurora formidler versjoner av sine låter med selvtillit og patos uten at det på noe som helst vis oppleves påtatt. Aurora ER Aurora. Daydreamer er energisk og trommeslager Sigmund Vestrheim brillierer voldsomt. Queendom er en massiv pride-hyllest før Aurora roer det hele ned med vakre og sårbare
Exist For Love. Så strammes det hele til med Runaway før en massiv versjon av The Seed, helt nydelig! Så tar det helt av med Running With The Wolves og full clubstemning med Cure For Me. Gode konsertopplevelser handler om følelsen av at man har opplevd noe unikt og det tror jeg er en følelse mange forlot Dønhaug med. Auroras magiske univers, her mellom fjellene. Det må jo være … Ja i mangel av et bedre ord: Magisk!
Terningkast: 6


Tusen takk til alle involverte i gjennomføringa av årets festival.
Nok et fantastisk Festidalen-år er festet i historiebøkene. Vi gleder oss alle til 2024! Godt jobba!

Tekst/foto: Marius Mathisen
Nett: Kristian Bringedal