Søk
 
Kontakt oss
Kontakt uskedalen.no:
Tips til redaksjonen
E-post: uskedalen.no
Kristian Bringedal
Tlf nr:915 31 487
Svein Rimestad
Tlf nr:911 09 868
Vidar Haugland
Tlf nr:488 91 464
Hans Ordin Østebø
Tlf nr:907 56 032
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kontakt Uskedal Utvikling
E-post
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bli medlem
Årspriskr 200.-
Kontonr. 1503 39 82329
Last ned giro
VIPPS 512870
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nettsider frå Uskedalen
Festidalen
Uskedal Idrettslag
Uskedal elveeigarlag
Aktivitetar i Uskedal

Reisebrev frå Lina i India.

20.10.2017
Klikk på bilete for full storleik
Lina Håland saman med tre av jentene på barneheimen.
 
Soknepresten vår, Lina Håland, har no vore på reise i India i om lag 3 veker.  Sentralt i turen er besøk på Umred Children Home, barneheimen der famileien hennar har gjort ein stor innsats for oppbygging og drift.  Vi vart svært glade då Lina lova å senda oss reisebrev før ho reiste, og nedanfor kan de lesa om opplevingane hennar, og det kjem fleire bilete seinare.
 

Då har eg endeleg fått Wi-Fi og er i Rishikesh, også kalt The Gateway to Himmelayas. Her bur eg på eit hyggeleg hostel, Bandhari Swiss Hostel. Og i dag er det Diwali, the festival of lights. Det betyr at i kveld kjem himmelen til å vera opplyst av fireworks. Dei øvte på Diwali i går. Sit no med kaffien og venter på nokre lokale venner eg har fått besøke, så og sei alle eg kjenner i India. I tillegg til å ha fått vere omlag 2 veker på barneheimen. Og eit gjentakende og velkjent spørsmål eg fekk frå dei fleste 'when do you plan to get married?'  Nokon trur eg og prøvde å tilby meg sonen deira...Men eg kjenner spørsmålet så altfor godt etter så mange gonger i India så denne gongen svara eg dei berre med 'that my friend, is a very good question.' Og så lo me godt.

 
 
Diwali Rangoli design, noko alle lagar.
 
 
Denne turen har gått utruleg fort. Eg kom til Delhi seint laurdag 30.sept. Og etter to timar ie-visa passkontroll, kom eg meg til hotellet. Dagen etter gjekk med på å kvile ut. Tidleg morgon 2.oktober satte eg meg på flyet sør til Nagpur. Der blei eg møtt av Effi, Mary, Moses, Christina, Evangalina og Elisha.
 

Dei hadde med seg roser og smykke av velduftende blomar. Gule indiske blomar.

Så etter ein varm velkomst satte vi oss i Tata Sumoen, det er eit bilmerke du berre finn i India. Bilen har blitt godkjent for 3 år til. Men som alt anna i India så går den som ei klokke, skranglar litt i dashbordet og dører som ein ikkje bør lene seg inntil sjølv om vi har låst dei. Alt har sin sjarm.

 

Vel framme i Umred og barneheimen blei eg møtt av barna. Dei hadde gleda seg, og det vart meir blomar. Gutane tok sekkane mine og fekk dei opp på rommet. Dei hadde fiksa eit gjesterom til meg og til fremtidige gjester frå Noreg. Det var veldig fint.

 

Eg brukte resten av dagen på barna. Om kvelden kjøpte eg ispinner til alle. Det ble eit godt mottatt avbrekk i studeringa. Og ein forfriskning i varmen. Eg må innrømme at eg burde reist til Umred Children Home i november, desember. No i oktober var det dei kalte Second Summer. Altså ganske så varmt. Nagpur er og kjent som ein av dei varmaste plassene i India.

 

Barna hadde og eksamensperiode dei to vekene eg var der.  Men det betyr ikkje at eg ikkje fekk vere med barna. Når dei leste engelsk, måtte eg gjerne høyre på dei. Ein gut, Rukesh, leste eit langt stykke på engelsk for meg. Skikkelig flink. Barna studerer utrolig hardt.Dei har alle drømmer om å bli noko, pilot, ingeniør, politi, bonde, lærer,sjukepleier for å nemne nokre. Det er ikkje uvanleg at dei står opp kl 04/05 og les fram til frukost og morgonbøn kl 07. Så skule, og når dei kjem heim att har dei fri fram til 17. Då studerte dei fram til middag kl 19. Og no i eksamensperioden, kunne dei lese halve natta i tillegg.

 

Ellers var eg med dei å fekk fly drage. Det var kjekt. Dei blei imponert når eg kunne sykle. Og deler av vegen eg sykla var rimelig humpete etter regn og gjørme.

Jentene pynta hendene mine med mendi eller henna. Og lærte meg til å kjevle chapatti. Indisk brød som spises til nesten hvert måltid.

 

Alle barna hjalp til med oppgaver på barneheimen, saman med dei vaksne.

Dei får ferie til å reise heim, men ikkje alle vil heim.  Hos nokre er heimen veldig ustabil.

 

Effi hadde og planlagt ei pastorsamling første laurdagen eg var der.  Talarane for dagen var ein pastor frå Nagpur og ei prest frå Noreg. Det var utrolig gøy å få vere med på.

 

Ellers fekk eg ein liten tur med Delhibelly. Trur det var på grunn av vatnet. Men då blei eg herda for resten av turen. Barna blei ganske så bekymra når dei høyrde at eg ikkje var i form. Så dei kom i døra, vinka og smilte til meg. Jentene kom heilt inn på rommet mitt, og Suno, ei av jentene, sa gå å ta på litt makeup det hjelper. Skulle gjerne gjort det, men fekk magekrampe berre eg rørte på meg.  Men ved hjelp av gode medisiner og ein utruleg hyggeleg doktor, kom eg meg fort på beina.

 

Ein liten gut, Yash, fekk eg synga med. Han hadde ein av dei finaste stemmene eg har høyrt til no. Skulle ønske eg hadde eit opptak!   Yash kom og til meg nesten dagleg og gav meg noko han hadde laga av papir.

 

Siste kvelden på barneheimen blei feira med god vegetarris, skikkeleg Sør Indisk. Og barna overauste meg med gåver, nokre av dei eldste gutane hadde kjøpt eit bilete til meg. Det sa eg Effi og Mary må ta med seg når dei kjem til våren. Dei skal og besøke Uskedalen.

 

Eg fekk øredobber og masse sjølvlaga kort som eg skal pryde kontor og heim med.

Og etter å ha hengt blomsterkrans rundt meg, gitt meg roser så måtte eg stille meg i midten og dei kasta konfetti av roseblader på meg.

 

Det er verkeleg noko spesielt å besøke barneheimen i Umred. Minnene sit igjen lenge, og det er sikkert meir eg skulle nemnt no. Men eg må spare litt og. Plutseleg blir nokon av dykk med på ein tur til India og barneheimen i Umred?

 

Eg planlegg allereie neste tur.

 

Med vennleg helsing,

Lina Håland

 
 

Nett:  Thor Inge Døssland

 
 
 
  Tilbake

 
Lesarbilete
Notisar
21.09.2018
Strikk og drikk i Helgheim i kveld, fredag 21. sept.
Strikk og drikk har si fyrste samling for hausten i Helgheim i kveld, fredag 21. septnber, kl. 19.30.Det vert enkel servering med kaffi og te. Anna drikke på ein ha med sjølve. Ta med strikketøy eller anna handarbeid.

kb
19.09.2018
Ny butikk - kaffi og kake i morgon, torsdag 20. sept.
SPAR ynskjer velkomen til markering for at arbeidet med renovering og nye installasjonar er på plass. Det vert servert kaffi og kake frå kl. 10 i morgon, torsdag 20. september. I tillegg til tilboda denne veka, går SPAR ut med ekstra gode tilbod på nokre varer, mellom anna på kylling.

kb
19.09.2018
RYGERFONN til kai på Børneset.
Sterk vind i kveld og i natt gjer at RYGERFONN og MATHILDE ligg til kai i Uskedalen. RYGERFONN kom til Uskedalen kl. 19 etter endt rute frå Bergen til Rosendal. Vinden frå sørvest er varsla med styrke storm i vindkasta. Hardangerjakta MATHILDE ligg ved Sandakaien.

kb
19.09.2018
Bingoen startar i dag, onsdag kl. 19.
Bingoen i ungdomslaget startar i dag, onsdag 19. september, kl. 19 i Helgehim. Bingoen er eit fast innslag i Uskedalen, kvar onsdag. Frammøte er godt og tiltaket gjev ungdomslaget gode inntekter til lagsdrifta.

kb
19.09.2018
Ei travel veke for kyrkjekoret Nordsaang.
Neste veke vert ei travel veke for kyrkjekoret Nordsaang  og kantor Eva Megyesi med tre oppdrag. Bakgrunnen er bispevisitasen med mange arrangement. Tysdag kveld er det salmekveld i Husnes kyrkje, onsdag temakveld i Uskedalen og til slutt visitasgudsteneste i Kvinnherad kyrkje sundag kl. 11.

kb
18.09.2018
Kafe Tiaren 11 år i dag.
For nøyaktig 11 år sidan opna Kafe Tiaren, tysdag 18. september 2007, i Gamleskulen. Kafeen har vore i drift i alle år etter oppstarten og det utan stopp. Kafe Tiaren er open kvar tysdag heile året, bortsett frå nokre tysdagar i jula. Mellom 25 og 30 frivillige står for drifta.

kb
18.09.2018
Seniorgruppa med tur til Mannsvatn.
Seniorgruppa i Kvinnherad Turlag skipar i morgon, onsdag 19. september, til tur til Mannsvatn. Det er frammøte ved Grano i sentrum kl. 10. Turen vert rekna som middels krevjande.

kb
17.09.2018
Forvaltningskomiteen sa nei til tilbygg.
Jan Helge Pile fekk for andre gong nei i Forvaltingskomiteen til å utvida fritidsbustaden sin i Beinavikjo. Grunngjevinga for avslaget er omsynet til strandsonevernet. Søknaden omfatta også oppføring av bod og sauna.

kb
15.09.2018
Fotballjenter vert med på Demensaksjonen 2018.
Fleire jenter frå fotballen i Uskedalen vert med som bøsseberarar på Demensaksjonen 2018. Det har sin bakgrunn i at Nasjonalforeningen sentralt har avtale med Serieforeningen for jentefotball om støtte og profilering. På måndag vil ein dra nytte av denne avtalen lokalt i Uskedalen.

kb
15.09.2018
Hugs jazzkvelden på Dønhaug.
Det går slag i slag på Dønhaug. I kveld, laurdag 15. sept. kl. 20, er det jazzkveld med Torunn Eriksen. Med seg på bass har ho Kjetil Dalland. Tilskipar er Husnes Jazzklubb.

kb
Siste Nyhende
20.09.2018
Tropestormen Helene herja i Uskedalen.

Tropestormen Helene med vindstyrke opp mot 30 meter i sekunden førte til skade fleire plassar i Uskedalen. På fylkesvegen mot Ljosnes låg knekte greiner tidleg torsdag morgon. Vegen vart kjapt rydda. Eit tuntre hos Elin og Geir Enes rotvelta. To postkassehus i Ospelunden var flytta mange meter og kilte seg fast i busskuret. Ein bil på Kråkehaugen fekk bakruta knust, ikkje av flygande gjenstandar, men truleg av sterke vindkast.
20.09.2018
SPAR investerer 3 millionar i nye kjøle- og frysediskar.
SPAR har lagt ned eit stort og omfattande arbeid med oppgradering og fornying av butikken. Den totale kostnaden med å byta ut alt kjøle- og fryseutstyr til CO2 gass vert rekna til heile 3 millionar kroner. Investeringa omfattar alle diskar og skåp på kjøle- og frysevarer. Dei ny diskane er energisparande og investeringa er med og sikrar tilsette ein trygg og sikker arbeidsplass.
19.09.2018
Røysterett for Alle gjer Krakow
Som ein lekk i 30-årsjubileet til Røysterett for Alle sto ein tur til Krakow i Polen på agendaen 13.-16. september. Det vart ei opplevingsrik langhelg i ein region med ei svært så variert og interessant fortid og notid.Turnemnda hadde, saman med reisebyrået, fått snikra eit opplegg som femna det meste, både historie, kultur og det å oppleva byen og interessante stader i området rundt.
19.09.2018
Ønskjer å flytta frå Oslo til Uskedalen.
For få år sidan kom ein flott familie flyttande frå hovudstaden til Uskedalen etter at dei mellom anna hadde brukt uskedalen.no i førebuingsprosessen.  No er det mogeleg at det kan verta ein reprise.  I dag tikka ei ny melding inn til redaksjonen om ein familie som ønskjer å flytta til Uskedalen eller ein annan stad i Kvinnherad.
19.09.2018
Over 30 turglade seniorar på veg til Mannsvatnet.
Klokka ti i dag var over 30 turglade seniorar i Kvinnherad Turlag klar for avgang til Mannsvatnet i Uskedalen. Frammøte og parkering var ved Grano i sentrum. Turen er lagt opp som ein rundtur med start på Haugland og retur over Langhaugane og Storhaug attende til sentrum. Turleiarar er Steinar Kroka og Helen Sandvik Røssland.
18.09.2018
Bøkkerverkstaden - ein læringsarena for kystkultur.
I veka som var, strøymde det 130 elevar frå 7 skular til Rød og Bøkkerverkstaden for å læra meir om fartybygging og kystkultur. Det er Sunnhordland museum som kvart år gjestar alle 6. klassane i Sunnhordland med programmet Eg byggjer meg ein båt. Instruktørane var Bjørn Arve Lunde og Torhild Falk Berger.
18.09.2018
Demensaksjonen gav eit resultat på meir enn kr. 20.000,-

Det vart samla inn i overkant av kr. 20.000,- i går til Nasjonalforeningen for folkehelsen sitt arbeid mot demens. Det er om lag på same nivået som åra før, men då må vi ta med at talet på dei, som brukar Vipps, aukar. Nokre støttar aksjonen ved å betala inn på sentral konto. Vippsdelen vert ikkje registrert lokalt. To bøsser i andre bygder vert henta inn i dag.
17.09.2018
Etterspør historiar og bilete av doktor Haugen.
Det vert snart sett strek for innsamling av historiar om den legendariske doktor Haugen. Innsamlinga har vore overveldande med over 80 historiar så langt, frå 50 informantar i det som var Kvinnherad fram til kommunesamanslåinga på 1960 talet. For dei som ikkje har sendt inn sine historiar, er det enno tid, men det bør gjerast innan 1.oktober.  Det same gjeld om nokon sit på gode bilete eller anna arkivmateriale.
16.09.2018
Demensaksjonen - ta vel imot bøsseberarane frå kl. 17.
I dag kl. 17 startar årets demensaksjon i Uskedalen i regi av Helselaget. Nytt i år er at jenter frå fotballen er med som bøsseberarar. Innsamlinga dei siste åra og oppnådd eit resultat rundt kr. 22.000,- I tillegg kjem det som mange sender sentralt eller betaler på Nasjonalforeningen, Hordaland, sitt Vippsnummer 221612.
Sponsorar
Uskedal Røyr og Multiservice
Solheim Turiststajson
kvinnheringen
Brødrene Hjønnevåg AS
Stord Lufthamn
Byggeriet
Kvinnherad Breiband
Kvinnherad Elektro
Zjakk Frisørsalong
Kvinnherad Renhold service
S. Rødsten Bilforretning A/S
Tysnes Sparebank
iDrift AS
grenda
Spar
Uskedal Båtlag
Elins Matgleder
Sparebank 1 SR bank ASA
Gros Blomster
Auto 88
Kvinnherad Energi AS
Kvinnherad Vekstbedrift AS
Kvinnherad Breiband
Utvikla av iDrift AS