Søk
 
Kontakt oss
Kontakt uskedalen.no:
Tips til redaksjonen
E-post: uskedalen.no
Thor Inge Døssland
Tlf nr:932 88 237
Kristian Bringedal
Tlf nr:915 31 487
Reidar Myklebust
Tlf nr:477 56 944
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kontakt Uskedal Utvikling
E-post
Kontonr: 1503 39 82329
Last ned giro
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nettsider frå Uskedalen
Festidalen
Uskedal Idrettslag
Uskedal elveeigarlag
Aktivitetar i Uskedal

Reisebrev frå Lina i India.

20.10.2017
Klikk på bilete for full storleik
Lina Håland saman med tre av jentene på barneheimen.
 
Soknepresten vår, Lina Håland, har no vore på reise i India i om lag 3 veker.  Sentralt i turen er besøk på Umred Children Home, barneheimen der famileien hennar har gjort ein stor innsats for oppbygging og drift.  Vi vart svært glade då Lina lova å senda oss reisebrev før ho reiste, og nedanfor kan de lesa om opplevingane hennar, og det kjem fleire bilete seinare.
 

Då har eg endeleg fått Wi-Fi og er i Rishikesh, også kalt The Gateway to Himmelayas. Her bur eg på eit hyggeleg hostel, Bandhari Swiss Hostel. Og i dag er det Diwali, the festival of lights. Det betyr at i kveld kjem himmelen til å vera opplyst av fireworks. Dei øvte på Diwali i går. Sit no med kaffien og venter på nokre lokale venner eg har fått besøke, så og sei alle eg kjenner i India. I tillegg til å ha fått vere omlag 2 veker på barneheimen. Og eit gjentakende og velkjent spørsmål eg fekk frå dei fleste 'when do you plan to get married?'  Nokon trur eg og prøvde å tilby meg sonen deira...Men eg kjenner spørsmålet så altfor godt etter så mange gonger i India så denne gongen svara eg dei berre med 'that my friend, is a very good question.' Og så lo me godt.

 
 
Diwali Rangoli design, noko alle lagar.
 
 
Denne turen har gått utruleg fort. Eg kom til Delhi seint laurdag 30.sept. Og etter to timar ie-visa passkontroll, kom eg meg til hotellet. Dagen etter gjekk med på å kvile ut. Tidleg morgon 2.oktober satte eg meg på flyet sør til Nagpur. Der blei eg møtt av Effi, Mary, Moses, Christina, Evangalina og Elisha.
 

Dei hadde med seg roser og smykke av velduftende blomar. Gule indiske blomar.

Så etter ein varm velkomst satte vi oss i Tata Sumoen, det er eit bilmerke du berre finn i India. Bilen har blitt godkjent for 3 år til. Men som alt anna i India så går den som ei klokke, skranglar litt i dashbordet og dører som ein ikkje bør lene seg inntil sjølv om vi har låst dei. Alt har sin sjarm.

 

Vel framme i Umred og barneheimen blei eg møtt av barna. Dei hadde gleda seg, og det vart meir blomar. Gutane tok sekkane mine og fekk dei opp på rommet. Dei hadde fiksa eit gjesterom til meg og til fremtidige gjester frå Noreg. Det var veldig fint.

 

Eg brukte resten av dagen på barna. Om kvelden kjøpte eg ispinner til alle. Det ble eit godt mottatt avbrekk i studeringa. Og ein forfriskning i varmen. Eg må innrømme at eg burde reist til Umred Children Home i november, desember. No i oktober var det dei kalte Second Summer. Altså ganske så varmt. Nagpur er og kjent som ein av dei varmaste plassene i India.

 

Barna hadde og eksamensperiode dei to vekene eg var der.  Men det betyr ikkje at eg ikkje fekk vere med barna. Når dei leste engelsk, måtte eg gjerne høyre på dei. Ein gut, Rukesh, leste eit langt stykke på engelsk for meg. Skikkelig flink. Barna studerer utrolig hardt.Dei har alle drømmer om å bli noko, pilot, ingeniør, politi, bonde, lærer,sjukepleier for å nemne nokre. Det er ikkje uvanleg at dei står opp kl 04/05 og les fram til frukost og morgonbøn kl 07. Så skule, og når dei kjem heim att har dei fri fram til 17. Då studerte dei fram til middag kl 19. Og no i eksamensperioden, kunne dei lese halve natta i tillegg.

 

Ellers var eg med dei å fekk fly drage. Det var kjekt. Dei blei imponert når eg kunne sykle. Og deler av vegen eg sykla var rimelig humpete etter regn og gjørme.

Jentene pynta hendene mine med mendi eller henna. Og lærte meg til å kjevle chapatti. Indisk brød som spises til nesten hvert måltid.

 

Alle barna hjalp til med oppgaver på barneheimen, saman med dei vaksne.

Dei får ferie til å reise heim, men ikkje alle vil heim.  Hos nokre er heimen veldig ustabil.

 

Effi hadde og planlagt ei pastorsamling første laurdagen eg var der.  Talarane for dagen var ein pastor frå Nagpur og ei prest frå Noreg. Det var utrolig gøy å få vere med på.

 

Ellers fekk eg ein liten tur med Delhibelly. Trur det var på grunn av vatnet. Men då blei eg herda for resten av turen. Barna blei ganske så bekymra når dei høyrde at eg ikkje var i form. Så dei kom i døra, vinka og smilte til meg. Jentene kom heilt inn på rommet mitt, og Suno, ei av jentene, sa gå å ta på litt makeup det hjelper. Skulle gjerne gjort det, men fekk magekrampe berre eg rørte på meg.  Men ved hjelp av gode medisiner og ein utruleg hyggeleg doktor, kom eg meg fort på beina.

 

Ein liten gut, Yash, fekk eg synga med. Han hadde ein av dei finaste stemmene eg har høyrt til no. Skulle ønske eg hadde eit opptak!   Yash kom og til meg nesten dagleg og gav meg noko han hadde laga av papir.

 

Siste kvelden på barneheimen blei feira med god vegetarris, skikkeleg Sør Indisk. Og barna overauste meg med gåver, nokre av dei eldste gutane hadde kjøpt eit bilete til meg. Det sa eg Effi og Mary må ta med seg når dei kjem til våren. Dei skal og besøke Uskedalen.

 

Eg fekk øredobber og masse sjølvlaga kort som eg skal pryde kontor og heim med.

Og etter å ha hengt blomsterkrans rundt meg, gitt meg roser så måtte eg stille meg i midten og dei kasta konfetti av roseblader på meg.

 

Det er verkeleg noko spesielt å besøke barneheimen i Umred. Minnene sit igjen lenge, og det er sikkert meir eg skulle nemnt no. Men eg må spare litt og. Plutseleg blir nokon av dykk med på ein tur til India og barneheimen i Umred?

 

Eg planlegg allereie neste tur.

 

Med vennleg helsing,

Lina Håland

 
 

Nett:  Thor Inge Døssland

 
 
 
  Tilbake

 
Lesarbilete
Notisar
21.11.2017
Svar frå ordføraren til Bondelaget.
Ordføraren har alt svara på Bondelaget si fråsegn om Brannstasjonen og budsjettprosessen. H/SP har lagt inn budsjettauke til verksemda Teknikk og Miljø. Posisjonen vil halda på antal brannstasjonar som er i dag, men vil koma tilbake til saka når det føreligg ein heilskapleg plan for brann- og beredskap i kommunen.

kb
20.11.2017
Årsmøtetips til redaksjonen
Det er årsmøtetid i tida før og etter jul. Redaksjonen er takksam for tips og referat frå møta, gjerne med bilete. Vi er særleg interessert i kven som vert valde inn i styret og til andre viktige lagsoppgvåer. Uskedalen.no vil få fram kva som er prioriterte arbeidsoppgåver i 2018.

Redaksjonen
20.11.2017
Allsong i morgon, tysdag, på Tiaren.
Grunna reise vert det allsong på Kafe Tiaren i morgon, tysdag, og ikkje den siste tysdagen i månaden slik det plar vera. Songøkta er mellom kal. 12 og kl. 12.30.

kb
18.11.2017
Godt med snø i Fjellhaugen.
Det vert meldt om godt med snø og fine forhold i Fjellhaugen.  Lysløypa vert preparert kl.10 i morgon, søndag.

tid
18.11.2017
Uskedalsposten er i rute.
Uskedalsposten er i rute og magasinet er i sal i god tid før jul. Tore Mathiesen i redaksjonen jobbar med å få på plass alt stoffet, bilete og annonsar. Det er Hobbyklubben på Bedehuset som er utgjevar. Uskedalsposten har dei siste åra kome ut med to nummer i året.

kb
18.11.2017
Fleire Uskedals-lag brukar Vipps.
Dei fleste i bygda har nok registrert at dei kan betala med mobiltelefonen og Vipps når dei kjøper adventskalendar hos Uskedal skulemusikk.  Fleire andre lag har og teke i bruk denne lettvinte og praktiske betalingsordninga.  Vi kjenner til at i alle fall idrettslaget, båtlaget og Uskedal Utvikling er blant dei.  Også Uskedal sokneråd har no Vipps.  Nokre meiner kanskje det er unødvendig, men faktisk har soknerådet hatt spørsmål om Vipps frå utanbygds gjester som har ønskt å gje gåve ved utgang etter arrangement.  Privatpersonar kan enkelt lasta ned appen gratis.

tid
17.11.2017
Løyve til tre naust på Flatholm.
Etter samrøystes  vedtak i Forvaltningskomiteen vert det gjeve løyve til frådeling av tre nausttometer på Flatholm. Det er ein føresetnad at det vert inn inngått avtalar om rettar til køyreveg, gangveg og legging av leidningar over annan grunn. Saka skal til Fylkesmannen for såkalla klagevurdering.

kb
17.11.2017
Adventskalendarsalg på Spar på fredag.
Adventskalendaren til skulemusikken er svært populær, og no har musikantane vore rundt på bygda og selt.  Det er framleis gode muligheter for å sikra seg denne førjulsspenninga.  Fredag vert det salg på Spar Uskedalen, - i alle fall frå kl.15 og utover.  I tillegg er den å få kjøpt hos Gros Blomster og Elins Matgleder.  Eller de kan kontakta Hege Lekva,  mob. 988 07 713,  eller nokre andre i styret så ordnar dei det.

tid 
16.11.2017
Bente Haveland(Musland) gjer det framleis skarpt på fotballbanen.
Den tidlegare U-landslagsspelaren og toppscorararen i Toppserien, Bente Haveland oppvaksen i Korsnes, veit framleis kor målet står på fotballbanen.  36-åringen bur no på Knarvik, og vart denne sesongen toppscorar i lokalfotballen der.  Ho spelar no for samarbeidslaget ENK i 3.divisjon og scora 17 mål.  Bente har tidlegare spela på Rosendal og toppserieklubbane Sandviken og Arna/Bjørnar.

tid
16.11.2017
Har nokon bilde av melkebilen til Arne på Sanden?
Den bilinteresserte bussjåføren Lars Wang lurer på om noko har bilde av den siste melkebilen til Arne Myklebust.  Denne lastebilen vart vart også delvis brukt til persontransport då den hadde plass til nokre fleire passasjerar enn ein vanleg lastebil.  Mange har nok gode minne frå turar med denne bilen på 1960-talet og litt utover.  Dersom nokre skulle ha bilde, kan dei ta kontakt med Uskedalen.no, eller med Lars direkte.  Då vert den blide bussjåføren endå¨meir glad!!
tid
Siste Nyhende
22.11.2017
Haustkonsert med Rosendal Songlag og Jazzverket med gjestar
For nokre år sidan hadde Jazzverket ein adventskonsert i Kvinnherad kyrkje som er eit av dei absolutt flottaste konsertminne underteikna har med lokale aktørar.  Laurdag kl.19 er det ny konsert same stad, og då har dei fått Rosendal songlag med på laget.  I tillegg har dei med seg spennande gjester, og to av dei starta si musikalske karriere som korpsmusikarar her i Uskedalen.
22.11.2017
Andreas Tarberg leiar i Korsnes Vel.
På årsmøtet 25.10. vart Andreas Varberg vald til styreleiar i Korsnes Vel.  Med seg i styret har han Kurt M. Haugland(kasserar), Silje Øye(skrivar), Oddmund Soldal og Marian Hauso.  Dei to sistnemnde utgjer også dugnadsnemnda.  Vidar Koløy og Jan Berntsen er i valnemnda.
21.11.2017
Skifest på torsdag.
Oppdatert: Skimiljøet har glede av det stadig tettare samarbeidet mellom Kvinnheradslaga.  Nyleg var det felles treningsamling i Uskedalen, og torsdag møtest igjen skiløparane frå kommunen.  Då er det skifest med premiering frå fjorårets skikarusell i Aktivitetshuset.  Dette er eit godt innarbeidd og årvisst fellesarrangement.
20.11.2017
Julekomle og festmåltid, kakekafè og familejulebord.
Denne veka er det mange muligheter for å få seg ein smak av alt det gode som vert servert på restauranten Oska på Sandakaien.  Her er noko både for dei som ønskjer julemat, og for dei som synest det blir rikeleg nok av det som er ribbe og pinnekjøt.  Lørdag kveld byr nemleg restauranten på festmåltid dedikert til dei som er glad i sjømat.
20.11.2017
Årsmøte med godt frammøte og tettpakka program.
Årsmøte i Uskedalen Bondelag var i år lagt til Elins Matgleder , torsdag 16. november .Programmet for kvelden var tettpakka . Heile 28 personar hadde funne vegen til  Nedre Feet denne kvelden, og det utgjer halvparten av våre medlemar. 
19.11.2017
5års-jubileum hos Elins Matgleder.
Det er no 5 år sidan Elins Matgleder vart opna med korpsmusikk av Uskedal musikklag, opplesing av stuntpoet Arne Torget og eit stort publikum.  Elins Matgleder har no vore eit aktivum i bygda til glede for mange i desse fem åra, og komande helg vert det stor jublileumsfeiring på Nedre Feet.
19.11.2017
Julegåveinnsamling også i år.
I 2013 starta då 5 år gamle Marcus Ousdal i Omvikdalen ein aksjon saman med mora Diana.  Dei organiserte innsamling av julegåver til folk som trong litt ekstra til jul.  Dei 3 første åra administrerte dei aksjonen og gjorde alt arbeidet med hjelp av venner.  Tiltaket vart svært stort og populært, og i fjor overtok Kvinnherad Frivilligsentral adminstreringa av det.
18.11.2017
Nye sjølvbetjeningskassar på Spar Uskedalen
Spar Uskedalen har stadig utvida og utvikla seg.  Sjølv om butikken er aller best kjend for sin gode service, har også dette vore medverkande til at butikken heile tida er i fremste rekkje av Spar-butikkane i landet.  No er det klart for ei ny ombygging når butikken installerer sjølvbetjeningskassar der kundane kan scanna varene og syta for betaling sjølv.
18.11.2017
Tiårs-jubilant med utbyggingsplanar.
Dønhaug gardsbarnehage har no drive i 10 år.  Barnehagen har heile tida vore svært populær blant brukarane, og tilbakemeldingane frå både borna og foreldra har heile tida vore svært positive.  Tiårsjubileumet vart feira med store og små, og i tillegg har eigar og styrar Helene Huse Bjørnebøle ein svært glad nyhhet å koma med.
Sponsorar
iDrift AS
Spar
Elins Matgleder
Kvinnherad Breiband
Gros Blomster
Auto 88
Zjakk Frisørsalong
Sparebank 1 SR bank ASA
Kvinnherad Vekstbedrift AS
Uskedal Båtlag
Smakifråoska
Byggeriet
Kvinnherad Energi AS
kvinnheringen
Uskedal Røyr og Multiservice
Stord Lufthamn
Brødrene Hjønnevåg AS
Solheim Turiststajson
Harding
grenda
Kvinnherad Elektro
Kvinnherad Renhold service
Kvinnherad Breiband
Utvikla av iDrift AS