Søk
 
Kontakt oss
Kontakt uskedalen.no:
Tips til redaksjonen
E-post: uskedalen.no
Kristian Bringedal
Tlf nr:915 31 487
Svein Rimestad
Tlf nr:911 09 868
Vidar Haugland
Tlf nr:488 91 464
Hans Ordin Østebø
Tlf nr:907 56 032
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kontakt Uskedal Utvikling
E-post
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bli medlem
Årspriskr 200.-
Kontonr. 1503 39 82329
Last ned giro
VIPPS 512870
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nettsider frå Uskedalen
Festidalen
Uskedal Idrettslag
Uskedal elveeigarlag
Aktivitetar i Uskedal

Reisebrev frå Lina i India.

20.10.2017
Klikk på bilete for full storleik
Lina Håland saman med tre av jentene på barneheimen.
 
Soknepresten vår, Lina Håland, har no vore på reise i India i om lag 3 veker.  Sentralt i turen er besøk på Umred Children Home, barneheimen der famileien hennar har gjort ein stor innsats for oppbygging og drift.  Vi vart svært glade då Lina lova å senda oss reisebrev før ho reiste, og nedanfor kan de lesa om opplevingane hennar, og det kjem fleire bilete seinare.
 

Då har eg endeleg fått Wi-Fi og er i Rishikesh, også kalt The Gateway to Himmelayas. Her bur eg på eit hyggeleg hostel, Bandhari Swiss Hostel. Og i dag er det Diwali, the festival of lights. Det betyr at i kveld kjem himmelen til å vera opplyst av fireworks. Dei øvte på Diwali i går. Sit no med kaffien og venter på nokre lokale venner eg har fått besøke, så og sei alle eg kjenner i India. I tillegg til å ha fått vere omlag 2 veker på barneheimen. Og eit gjentakende og velkjent spørsmål eg fekk frå dei fleste 'when do you plan to get married?'  Nokon trur eg og prøvde å tilby meg sonen deira...Men eg kjenner spørsmålet så altfor godt etter så mange gonger i India så denne gongen svara eg dei berre med 'that my friend, is a very good question.' Og så lo me godt.

 
 
Diwali Rangoli design, noko alle lagar.
 
 
Denne turen har gått utruleg fort. Eg kom til Delhi seint laurdag 30.sept. Og etter to timar ie-visa passkontroll, kom eg meg til hotellet. Dagen etter gjekk med på å kvile ut. Tidleg morgon 2.oktober satte eg meg på flyet sør til Nagpur. Der blei eg møtt av Effi, Mary, Moses, Christina, Evangalina og Elisha.
 

Dei hadde med seg roser og smykke av velduftende blomar. Gule indiske blomar.

Så etter ein varm velkomst satte vi oss i Tata Sumoen, det er eit bilmerke du berre finn i India. Bilen har blitt godkjent for 3 år til. Men som alt anna i India så går den som ei klokke, skranglar litt i dashbordet og dører som ein ikkje bør lene seg inntil sjølv om vi har låst dei. Alt har sin sjarm.

 

Vel framme i Umred og barneheimen blei eg møtt av barna. Dei hadde gleda seg, og det vart meir blomar. Gutane tok sekkane mine og fekk dei opp på rommet. Dei hadde fiksa eit gjesterom til meg og til fremtidige gjester frå Noreg. Det var veldig fint.

 

Eg brukte resten av dagen på barna. Om kvelden kjøpte eg ispinner til alle. Det ble eit godt mottatt avbrekk i studeringa. Og ein forfriskning i varmen. Eg må innrømme at eg burde reist til Umred Children Home i november, desember. No i oktober var det dei kalte Second Summer. Altså ganske så varmt. Nagpur er og kjent som ein av dei varmaste plassene i India.

 

Barna hadde og eksamensperiode dei to vekene eg var der.  Men det betyr ikkje at eg ikkje fekk vere med barna. Når dei leste engelsk, måtte eg gjerne høyre på dei. Ein gut, Rukesh, leste eit langt stykke på engelsk for meg. Skikkelig flink. Barna studerer utrolig hardt.Dei har alle drømmer om å bli noko, pilot, ingeniør, politi, bonde, lærer,sjukepleier for å nemne nokre. Det er ikkje uvanleg at dei står opp kl 04/05 og les fram til frukost og morgonbøn kl 07. Så skule, og når dei kjem heim att har dei fri fram til 17. Då studerte dei fram til middag kl 19. Og no i eksamensperioden, kunne dei lese halve natta i tillegg.

 

Ellers var eg med dei å fekk fly drage. Det var kjekt. Dei blei imponert når eg kunne sykle. Og deler av vegen eg sykla var rimelig humpete etter regn og gjørme.

Jentene pynta hendene mine med mendi eller henna. Og lærte meg til å kjevle chapatti. Indisk brød som spises til nesten hvert måltid.

 

Alle barna hjalp til med oppgaver på barneheimen, saman med dei vaksne.

Dei får ferie til å reise heim, men ikkje alle vil heim.  Hos nokre er heimen veldig ustabil.

 

Effi hadde og planlagt ei pastorsamling første laurdagen eg var der.  Talarane for dagen var ein pastor frå Nagpur og ei prest frå Noreg. Det var utrolig gøy å få vere med på.

 

Ellers fekk eg ein liten tur med Delhibelly. Trur det var på grunn av vatnet. Men då blei eg herda for resten av turen. Barna blei ganske så bekymra når dei høyrde at eg ikkje var i form. Så dei kom i døra, vinka og smilte til meg. Jentene kom heilt inn på rommet mitt, og Suno, ei av jentene, sa gå å ta på litt makeup det hjelper. Skulle gjerne gjort det, men fekk magekrampe berre eg rørte på meg.  Men ved hjelp av gode medisiner og ein utruleg hyggeleg doktor, kom eg meg fort på beina.

 

Ein liten gut, Yash, fekk eg synga med. Han hadde ein av dei finaste stemmene eg har høyrt til no. Skulle ønske eg hadde eit opptak!   Yash kom og til meg nesten dagleg og gav meg noko han hadde laga av papir.

 

Siste kvelden på barneheimen blei feira med god vegetarris, skikkeleg Sør Indisk. Og barna overauste meg med gåver, nokre av dei eldste gutane hadde kjøpt eit bilete til meg. Det sa eg Effi og Mary må ta med seg når dei kjem til våren. Dei skal og besøke Uskedalen.

 

Eg fekk øredobber og masse sjølvlaga kort som eg skal pryde kontor og heim med.

Og etter å ha hengt blomsterkrans rundt meg, gitt meg roser så måtte eg stille meg i midten og dei kasta konfetti av roseblader på meg.

 

Det er verkeleg noko spesielt å besøke barneheimen i Umred. Minnene sit igjen lenge, og det er sikkert meir eg skulle nemnt no. Men eg må spare litt og. Plutseleg blir nokon av dykk med på ein tur til India og barneheimen i Umred?

 

Eg planlegg allereie neste tur.

 

Med vennleg helsing,

Lina Håland

 
 

Nett:  Thor Inge Døssland

 
 
 
  Tilbake

 
Lesarbilete
Notisar
22.06.2018
Vanlege opningstider på Gros Blomster.
Gros Blomster er tilbake til vanlege opningstider. Blomebutikken har ope slik:
Måndag - torsdag: kl. 09 - 16.30
Fredag: kl. 09 - 18
Laurdag: kl. 09 - 15.

kb
21.06.2018
SMIL midlar til sauegjerde.
Løyving frå SMIL midlane er til særskilde miljøtiltak i landbruket. Kjelrun Eik  er løyvd kr. 19.600,- til sauegerde på Eik i Uskedalen. Det er Formannsskapet som står for denne tildelinga.

kb 
21.06.2018
Advokatane Lomheim/Døssland startar for seg sjølve.
Edle Lomheim og Bjarte Døssland sluttar i Borgen Advokater og startar eige advokatfirma heime på garden på Døssland. Oppstarten er frå hausten 2018. Det er Kvinnheringen som skriv om dette på si nettside.

kb
19.06.2018
Ny pubkveld i Dønhaugkjedlaren på fredag.
Det vert ny pubkveld i Dønhaugkjedlaren fredag 22. juni. Den vellukka kvelden i mai månad gav meirsmak. Opplegget er det same,- ein uformell kveld med ei sosial ramme som høyrer ein gardspub til. Alle er velkomne i Dønhaugkjedlaren på fredag.

kb
19.06.2018
Klargjort for asfaltering i Ospelunden.
Alt er gjort klart for asfaltering i byggefeltet Ospelunden. Dersom alt går etter oppsett plan, vert alle vegar i byggefeltet asfaltert i neste veke. Det er lokalt firma som gjer jobben.

kb
19.06.2018
Spelemidlar til Uskedal Idrettslag.
Det  er løyvd Spelemidlar frå Norsk Tipping til to anlegg i Uskedalen: Idrettsanlegget Kunstgrasbanen: kr. 772.000,- Nærmiljøanlegget Klatreparken: kr. 300.000,- Søkjar er Uskedal Idrettslag.

kb
17.06.2018
Nytt parkeringareal ved Uskedal skule.
I utdrag av kommunen sin vedlikehaldsplan finn vi nytt parkeringsareal ved Uskedal skule. Tiltaket er kostnadsrekna til vel 2 mill. kr og har oppstart i 2021. Det har lenge vore ynskje om meir parkeringsareal ved skulen og barnehagen.

kb
16.06.2018
Hugs gudstenesta i morgon med gjester frå India.
Gudstenesta i morgon, sundag 17, juni. kl. 11 vert litt utanom det vanlege.Ekteparet Essi og Mary David frå barneheimen i Umred i India vert med. I dei åra Lina Håland har vore sokneprest i Uskedalen, har soknerådet støtta arbeidet ho og familien gjer for born og ungdom i dette landet.

kb
15.06.2018
Paul Are Ljosnes - 4. plass i Mazdafinale.
Paul Are Ljosnes frå Uskedalen fekk saman med ein kollega frå Haugesund ein 4. plass i den norske Mazdafinalen for bilmekanikarar. Det er lagvis deltaking, ikkje individuell.

kb
15.06.2018
Visning på nyoppførte leilegheter i sentrum.
Sundag 17. juni kl. 17 vert det visning på nyoppførte leilegheter i Uskedalen med adresse Uskedalsvegen 510. Det er 6 seksjonar i bygget som går over tre etasjar. Det er inngang frå gateplan og heis. Meglar er DNB.

kb
Siste Nyhende
22.06.2018
Ivar Gundersen - ny banksjef i SpareBank1 SR bank.
Ivar Gundersen ( 52 år ) er tilsett som banksjef i SpareBank1 SR Bank på Husnes etter Synnøve Handeland. Gundersen kjem frå stilling som logistikkansvarleg på Kværner Stord. Før det han han hatt ei rekkje sentrale stillingar både på Kværner, i Statoil og Hydro. Ei tid hadde han arbeidet sitt i Odda.
21.06.2018
Sondre Klyve - beste nynorskbrukar i 10. klasse.
Kvinnherad mållag har dei siste 15 åra delt ut ein nynorskpris til den beste nynorskbrukaren på Rosendal ungdomsskulen. Etter samanslåinga med Husnes mållag gjeld ordninga også for Øyatun og Husnes ungdomskular. I går kveld, på avlsutningsfestane, vart utdelinga markert. Sondre Klyve frå Uskedalen fekk prisen på Rosendal ungdomsskule.
21.06.2018
Ei venare bygd trur eg ikkje er i Noreg enn Uskedal.

Ei venare bygd trur eg ikkje er i Noreg enn Uskedal. Ja, slik startar Uskedalssongen. Songen som blei skriven av Søren Feet for over 100 år sidan. Like aktuelt i dag. Uskedalen er i dag ei av dei finaste jordbruksbygdene på Vestlandet. Velstelte gardsbruk på rekkje og rad frå Eik og Steinsletto til Musland øvst oppe i dalen.

21.06.2018
Ein skuledag på Haugland skulemuseum.
I dag var det 4 klasse på Uskedal skule som la skuledagen til det som var Haugland skulekrins med skulestove frå 1893. 19 elevar, ein lærar og ein assistent var med i fylgje. Alle fekk ei innføring med praktiiske øvingar om skuledagen slik det var på ein liten krinsskule for 50 år sidan. Elevane var lydige og ingen vart sett i skammekroken eller fekk stryk.
20.06.2018
300 bilar kontrollerte i Uskedalen - ei begjering.
Statens vegvesen med fire inspektørar var i Uskedalen i dag og kontrollerte 300 køyretøy. Det vart skrive ut ei begjering, noko som er eit godt resultat. Av alle desse var det berre ein som ikkje brukte bilbelte. Ein kunne ikkje syna fram vognkortet. Målet med kontrollen i Uskedalen i dag er fokus på trafikksikkerhet og førebyggjande arbeid. Då er alt like viktig, sjølv om ein berre skal ein kjapp tur på butikken.
20.06.2018
Siger til J17 jentene mot Odda 9er
Tysdag kveld spelte J17 jentene til Rosendal/Uskedal (R/U) kamp på Uskedal kunstgrasbane mot Odda 9er. Også i denne kampen har R/U måtta låna spelarar frå J14 laget, deriblant er Maria som fekk sin debut kamp for J17 laget. Ina som til vanleg spelar med G15 laget, stilte også kampklar.
19.06.2018
Maria Larssen, lærar på Uskedal skule, går for mastergrad.
Maria Larssen, lærar på Uskedal skule i praktisk estetiske fag, presenterer masterarbeidet sitt i morgon, 21. juni, på Høgskulen på Rommetveit. Masteroppgåva hennar har tittelen: Langt fra perfekt - et undervisningsdesign i utvidet tegning. Maria Larssen er tilsett i 80 % stilling i Uskedalen og har studert parallelt ved å jobba i skulen. Ho har brukt fire år på studiet fram mot ein mastergrad.
18.06.2018
Journalisten Matti med veggen full av pressefoto.
Det er truleg fyrste gongen sidan opninga av Rosendal Aldersheim i 1957 at ein bebuar har tapetsert eine veggen på rommet sitt med pressefoto. Bileta syner aktuelle hendingar og personar i perioden 1980 til år 2000. Ola Matti Mathisen er sjølv fotografen og fortel utførleg bakgrunnen til kvart av motiva. Fotosamlinga på veggen tel 63 foto så langt, 24 motiv er frå 13 ulike land.
18.06.2018
Rosendal/Uskedal J17 vann jamn kamp
Laurdag var Rosendal/Uskedal J17 (R/U) laget til Arna og spelte kamp mot Arna/Bjørnar (A/B) på Garnes kunstgrasbane. Dette var siste borte kamp i vårsesongen. R/U har nok ein kamp med redusert spelarstall, bare 8 spelarar av J17 laget kunne stilla. Med god hjelp frå J14 laget får ein stilt lag.
Sponsorar
S. Rødsten Bilforretning A/S
Tysnes Sparebank
Brødrene Hjønnevåg AS
iDrift AS
grenda
Kvinnherad Breiband
Spar
Stord Lufthamn
Uskedal Båtlag
Elins Matgleder
Kvinnherad Elektro
Sparebank 1 SR bank ASA
kvinnheringen
Gros Blomster
Auto 88
Kvinnherad Renhold service
Zjakk Frisørsalong
Byggeriet
Kvinnherad Energi AS
Kvinnherad Vekstbedrift AS
Solheim Turiststajson
Uskedal Røyr og Multiservice
Kvinnherad Breiband
Utvikla av iDrift AS