Søk
 
Kontakt oss
Kontakt uskedalen.no:
Tips til redaksjonen
E-post: uskedalen.no
Kristian Bringedal
Tlf nr:915 31 487
Svein Rimestad
Tlf nr:911 09 868
Vidar Haugland
Tlf nr:488 91 464
Hans Ordin Østebø
Tlf nr:907 56 032
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kontakt Uskedal Utvikling
E-post
Kontonr: 1503 39 82329
Last ned giro
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nettsider frå Uskedalen
Festidalen
Uskedal Idrettslag
Uskedal elveeigarlag
Aktivitetar i Uskedal

Reisebrev frå Lina i India.

20.10.2017
Klikk på bilete for full storleik
Lina Håland saman med tre av jentene på barneheimen.
 
Soknepresten vår, Lina Håland, har no vore på reise i India i om lag 3 veker.  Sentralt i turen er besøk på Umred Children Home, barneheimen der famileien hennar har gjort ein stor innsats for oppbygging og drift.  Vi vart svært glade då Lina lova å senda oss reisebrev før ho reiste, og nedanfor kan de lesa om opplevingane hennar, og det kjem fleire bilete seinare.
 

Då har eg endeleg fått Wi-Fi og er i Rishikesh, også kalt The Gateway to Himmelayas. Her bur eg på eit hyggeleg hostel, Bandhari Swiss Hostel. Og i dag er det Diwali, the festival of lights. Det betyr at i kveld kjem himmelen til å vera opplyst av fireworks. Dei øvte på Diwali i går. Sit no med kaffien og venter på nokre lokale venner eg har fått besøke, så og sei alle eg kjenner i India. I tillegg til å ha fått vere omlag 2 veker på barneheimen. Og eit gjentakende og velkjent spørsmål eg fekk frå dei fleste 'when do you plan to get married?'  Nokon trur eg og prøvde å tilby meg sonen deira...Men eg kjenner spørsmålet så altfor godt etter så mange gonger i India så denne gongen svara eg dei berre med 'that my friend, is a very good question.' Og så lo me godt.

 
 
Diwali Rangoli design, noko alle lagar.
 
 
Denne turen har gått utruleg fort. Eg kom til Delhi seint laurdag 30.sept. Og etter to timar ie-visa passkontroll, kom eg meg til hotellet. Dagen etter gjekk med på å kvile ut. Tidleg morgon 2.oktober satte eg meg på flyet sør til Nagpur. Der blei eg møtt av Effi, Mary, Moses, Christina, Evangalina og Elisha.
 

Dei hadde med seg roser og smykke av velduftende blomar. Gule indiske blomar.

Så etter ein varm velkomst satte vi oss i Tata Sumoen, det er eit bilmerke du berre finn i India. Bilen har blitt godkjent for 3 år til. Men som alt anna i India så går den som ei klokke, skranglar litt i dashbordet og dører som ein ikkje bør lene seg inntil sjølv om vi har låst dei. Alt har sin sjarm.

 

Vel framme i Umred og barneheimen blei eg møtt av barna. Dei hadde gleda seg, og det vart meir blomar. Gutane tok sekkane mine og fekk dei opp på rommet. Dei hadde fiksa eit gjesterom til meg og til fremtidige gjester frå Noreg. Det var veldig fint.

 

Eg brukte resten av dagen på barna. Om kvelden kjøpte eg ispinner til alle. Det ble eit godt mottatt avbrekk i studeringa. Og ein forfriskning i varmen. Eg må innrømme at eg burde reist til Umred Children Home i november, desember. No i oktober var det dei kalte Second Summer. Altså ganske så varmt. Nagpur er og kjent som ein av dei varmaste plassene i India.

 

Barna hadde og eksamensperiode dei to vekene eg var der.  Men det betyr ikkje at eg ikkje fekk vere med barna. Når dei leste engelsk, måtte eg gjerne høyre på dei. Ein gut, Rukesh, leste eit langt stykke på engelsk for meg. Skikkelig flink. Barna studerer utrolig hardt.Dei har alle drømmer om å bli noko, pilot, ingeniør, politi, bonde, lærer,sjukepleier for å nemne nokre. Det er ikkje uvanleg at dei står opp kl 04/05 og les fram til frukost og morgonbøn kl 07. Så skule, og når dei kjem heim att har dei fri fram til 17. Då studerte dei fram til middag kl 19. Og no i eksamensperioden, kunne dei lese halve natta i tillegg.

 

Ellers var eg med dei å fekk fly drage. Det var kjekt. Dei blei imponert når eg kunne sykle. Og deler av vegen eg sykla var rimelig humpete etter regn og gjørme.

Jentene pynta hendene mine med mendi eller henna. Og lærte meg til å kjevle chapatti. Indisk brød som spises til nesten hvert måltid.

 

Alle barna hjalp til med oppgaver på barneheimen, saman med dei vaksne.

Dei får ferie til å reise heim, men ikkje alle vil heim.  Hos nokre er heimen veldig ustabil.

 

Effi hadde og planlagt ei pastorsamling første laurdagen eg var der.  Talarane for dagen var ein pastor frå Nagpur og ei prest frå Noreg. Det var utrolig gøy å få vere med på.

 

Ellers fekk eg ein liten tur med Delhibelly. Trur det var på grunn av vatnet. Men då blei eg herda for resten av turen. Barna blei ganske så bekymra når dei høyrde at eg ikkje var i form. Så dei kom i døra, vinka og smilte til meg. Jentene kom heilt inn på rommet mitt, og Suno, ei av jentene, sa gå å ta på litt makeup det hjelper. Skulle gjerne gjort det, men fekk magekrampe berre eg rørte på meg.  Men ved hjelp av gode medisiner og ein utruleg hyggeleg doktor, kom eg meg fort på beina.

 

Ein liten gut, Yash, fekk eg synga med. Han hadde ein av dei finaste stemmene eg har høyrt til no. Skulle ønske eg hadde eit opptak!   Yash kom og til meg nesten dagleg og gav meg noko han hadde laga av papir.

 

Siste kvelden på barneheimen blei feira med god vegetarris, skikkeleg Sør Indisk. Og barna overauste meg med gåver, nokre av dei eldste gutane hadde kjøpt eit bilete til meg. Det sa eg Effi og Mary må ta med seg når dei kjem til våren. Dei skal og besøke Uskedalen.

 

Eg fekk øredobber og masse sjølvlaga kort som eg skal pryde kontor og heim med.

Og etter å ha hengt blomsterkrans rundt meg, gitt meg roser så måtte eg stille meg i midten og dei kasta konfetti av roseblader på meg.

 

Det er verkeleg noko spesielt å besøke barneheimen i Umred. Minnene sit igjen lenge, og det er sikkert meir eg skulle nemnt no. Men eg må spare litt og. Plutseleg blir nokon av dykk med på ein tur til India og barneheimen i Umred?

 

Eg planlegg allereie neste tur.

 

Med vennleg helsing,

Lina Håland

 
 

Nett:  Thor Inge Døssland

 
 
 
  Tilbake

 
Lesarbilete
Notisar
19.02.2018
Rustne Menn til Utåker i dag.
Song- og musikkgruppa Rustne Menn er invitert på kafe på Utåker i dag, tysdag 20. februar, mellom kl. 11 og 13. Det er eit dagtilbod i skulen kvar tysdag i februar månad. Bygdalaget er tilskipar. Rustne Menn vil underhalda med føredrag og allsong.

kb
19.02.2018
Påmelding til Telenorrennet på torsdag 22. febr.
Det er tid for påmelding til Telenorrennet som vert skipa til torsdag ettermiiddag og kveld. Det er eit sponsa rett og det premiar til alle. Dei under 10 år går berre prologen på 850 meter i fristil. Dei over 10 år går i tillegg heat og finale. Prologen tel med i skikarusellen.

kb
19.02.2018
Ring RiksTV og problemet med hakkinga vert løyst.
Gerd Myklebust fortel til Uskedalen.no at alle som har RiksTV og som er plagd med hakking i sendinga, må ringja telefon 22883790 og oppgje kortlesar og nummer på kortet. Feilen vert retta digitalt innan ein time. Det har ho gjort og no er sendinga god. Viktig at kunden tek direkte kontakt med RiksTV.

kb
18.02.2018
Årsmøte i Uskedal Helselag 6. mars.
Det vert kunngjort at årsmøte i Uskedal Helselag vert tysdag 6. mars kl. 19 i Gamleskulen. I tillegg til vanleg sakliste er det høve å melda inn saker. Dette må gjerast innan 25. februar til styret. Det same gjeld søknader om støtte.

Styret
17.02.2018
Gudsteneste 1. sundag i fastetida.
Soknerådet minner om gudstenesta i morgon, sundag 18. februar kl. 11. Gudstenesta er ved sokneprest Lina Håland og kantor Eva Megyesi. Ein vil i gudtenesta prøva å øva inn nokre nye salmar.

kb
17.02.2018
Irriterande hakking på RiksTV.
Det er registrert irriterande hakking på RiksTv. Problemet er teke opp med RiksTV, utan resultat så langt. Alle, som har dette problemet, vert oppmoda om å melda frå til RiksTV via Facebook eller gå inn på www.rikstv.no/kundeservice og bruka E- post adressa der..

kb
15.02.2018
Elins Matgleder - ope på laurdag 17. februar.
Elins Matgleder har ope laurdag 17. febr. Det er siste laurdagen med brødbaking på ei stund. Etter ei travel tid i det nye året, legg Elin og familien inn ferie og tur til Spania frå 24. februar.

kb
15.02.2018
Møteveke i Bedehuset.
Det er møteveke i Bedehuset i perioden 14. til 18. februar. Talar er Olav Eikemo. Onsdag, torsdag og fredag tek møta til kl. 19. På laurdag vert det familiemøte kl. 16. Møteveka vert avslutta sundag kl. 14.

kb
14.02.2018
Årsmeøte i Fagforbundet si pensjonistgruppe.
Pensjonistgruppa i Fagforbundet hadde sitt årsmøte i Gamleskulen i dag, onsdag 14. februar. Det var innlegg om brannvern i heimen v/ Brannsjefen i kommunen. Song- og musikkgruppa Rustne Menn hadde innslag før sjølve årsmøte tok til.

kb
13.02.2018
Film om Gunnar Haugland på Rubbestadneset.
Det er laga film om Gunnar Haugland, frå Klammeren og som bur på Rubbestadneset. Gunnar er blind og filmskaparen, Finn Bakke, har brukt 2 - 3 månader på filming og redigering. Mykje av filminga er frå verkstaden og arbeidet med produksjon av krakkar. Filmen har tittelen: Naboen min. Musikken er av Kenneth Sivertsen. Uskedalen.no skriv meir den dagen filmen vert lagt ut på YouTube.

kb
Siste Nyhende
19.02.2018
Begge barnehagane scorar over snittet på foreldreundersøking.
Både Dønhaug Gardsbarnehage og Uskedalen barnehage scorar over snittet på foreldreundersøking gjennomført av Utdanningsdirektoratet. Foreldra vart mellom anna spurde om kor nøgde dei var med ute- og innemiljø, trivsel og utvikling  hjå barnet. Topp score er 5 og Dønhaug Gardsbarnehage kjem best ut av to barnehagar i Uskedalen med ein karakter på 4,8. Uskedalen barnehage kjem ut med 4,3. Hatlestrand barnehage og Mauranger barnehage toppar lista med karakteren 5.
18.02.2018
Kom og ver med på salmekveld i kyrkja, måndag kl. 19.
Soknerådet i Uskedalen inviterer til salmekveld i kyrkja måndag 19. februar kl. 19. Salmane er henta frå Norsk salmebok 2013, frå dei bolkane som har tema: Forvaltaransvaret, rettferd og fred, årsskifte og kveld. Kyrkjekoret Nordsang syng til opning og det vert soloinnslag ved kantor Eva Megyesi.
18.02.2018
Rosendal/Uskedal J02-03 vant Trio Cup 2018
Trio cup 2018 vart arrangert i helga 17. og 18. februar. Laurdag var det klasse J16 og G16 som var i sving. I klassen som J02-03 spelte var det 9 deltakande lag frå Kvinnherad og Odda.
17.02.2018
Utsiktsrydding på Friluftsplassen og på Nedre Fet.
Med bakgrunn i søknad er det løyvd kr. 56.000,- til Utsiktsrydding i tilknyting til landbruket sitt kulturlandskap. Arealet er Friluftsplassen og på elvekanten frå elvosen til om lag 100 meter ovom brua. Mykje av arbeidet er gjort. Noko står att, men vert gjort no på vinteren. Partane i dette prosjektet hadde nyleg møte om bruken av tildelte midlar og la ein plan for vidare arbeid.
16.02.2018
Karneval i Uskedalen barnehage - Biletserie
I barnehagen vår er det tradisjon at i samband med at sola kjem attende til bygda, markerer vi at det går mot lysare tider med solfest og karneval.
16.02.2018
Har du lyst å spele fiolin? Torsdag kan du få prøve instrument.
Dei seinare åra har det vore svært mange flinke fiolinelevar i kulturskulen, og ein del av dei er frå Uskedalen.  Den dyktige fiolinlæraren Olena Pasichnyk fortel at dei har plass til fleire elevar på dette instrumentet frå hausten, og ho ønskjer svært gjerne fleire frå Uskedalen.  Derfor kan dei som er interessert, koma og prøva instrument på skulen førstkommande torsdag.
15.02.2018
Ein sterk og rørande film om Gunnar Haugland.
Finn Bakke har laga film om Gunnar Haugland, frå Klammeren på Haugland i Uskedalen, og som har budd på Rubbestadneset i mest heile sitt yrkesaktive liv. Filmen er på 13 minuttar og vi vert kjende med Gunnar i snikkarverkstaden, ute på tur med førarhunden sin og i heimen. Gunnar Haugland er blind, bur åleine i huset sitt og treng eigenleg lite hjelp til daglege gjeremål.
15.02.2018
Raga Rockers og Fagernes Yatch Club til Festidalen
Med Raga Rockers og Fagernes Yatch Club på plass, er Festidalen omlag halvegs i
programmeringa. Frå før er Hkeem, Fanny Andersen, Lars Vaular og I am K sikra. Og no går det fort. Berre småting står att før plakaten er full.
15.02.2018
Lågspenten lagt i jordkabel på Nedre Fet.
Straumførande ledningar vert lagt i jordkabel frå trafokiosk på Sjøhaugen til Inger Moberg sitt hus på Nedre Fet. Prosjektleiar er Hermann Skromme i Kvinnherad Energi. Byggservice er entreprenøren som er tildelt sjølve arbeidet. Tlltaket vert gjort mellom anna for å bort blanke ledningar.
Sponsorar
Auto 88
kvinnheringen
Spar
Uskedal Båtlag
Kvinnherad Vekstbedrift AS
Byggeriet
Stord Lufthamn
grenda
Kvinnherad Renhold service
Zjakk Frisørsalong
Elins Matgleder
Sparebank 1 SR bank ASA
Brødrene Hjønnevåg AS
Kvinnherad Energi AS
Kvinnherad Breiband
iDrift AS
Solheim Turiststajson
Kvinnherad Elektro
Uskedal Røyr og Multiservice
Gros Blomster
Kvinnherad Breiband
Utvikla av iDrift AS