Søk
 
Kontakt oss
Kontakt uskedalen.no:
Tips til redaksjonen
E-post: uskedalen.no
Kristian Bringedal
Tlf nr:915 31 487
Svein Rimestad
Tlf nr:911 09 868
Vidar Haugland
Tlf nr:488 91 464
Hans Ordin Østebø
Tlf nr:907 56 032
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kontakt Uskedal Utvikling
E-post
Kontonr: 1503 39 82329
Last ned giro
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nettsider frå Uskedalen
Festidalen
Uskedal Idrettslag
Uskedal elveeigarlag
Aktivitetar i Uskedal

Kvinnhersminne med solid Uskedals-innslag.

12.10.2017
Klikk på bilete for full storleik
Viktige bidragsytarar til boka: Lars Jostein Røyrvik(f.v.), Audun Eik, Kristian Bringedal, Bjarne Lilleaas og Frode Sæbø.
 
Rundt 30 sogelagsfolk var samla i årestova på prestegarden i Rosendal då det var bokslepp på Kvinnhersminne - årbok XVIII torsdag kveld.  Sogelagsleiar Anny Nygård Mehl sa innleiingsvis at arbeidet med årboka er det viktigaste arbeidet til sogelaget, og det er eit verdfullt og rikt mangfald av kulturminne som er samla i dei 18 årbøkene til no.
 
Etter at skriftstyrar Lars Jostein Røyrvik hadde framført songen Ta meg heim, signaturmelodien til songgruppa Sundegutane med tekst av Ivar Vaage, fortalde han kort om arbeidet med boka som no vert utgjeven.  Han fortalde at det som skulle vera hovudtemaet, I utanriksteneste, vart litt mindre omfattande enn først tenkt.  Fem ulike forfattarar hadde dekka dette temaet godt.  I tillegg hadde dei fått plass til mykje anna interessant stoff innanfor eit breitt felt.  Naturleg nok er det vanskeleg å få så godt bildemateriale som ønskjeleg sidan handlingane ligg tilbake i tid.
 

Røyrvik fortalde at det var første gong Varaldsøy hadde fått plass i bøkene.  Det var på høg tid at det skjedde, då det er 35 år sidan første årboka kom ut.  Det var uskedelingen Frode Sæbø, som vart rosa for eit stort arbeid om Islandsfisket som sytte for dette, gjennom intervju med to personar frå denne øya.  Elles skal fleire uskedelingar ha sin del av æra for den innhaldsrike og interessanne boka.  Bjarne Lilleaas fortel interessant frå tida han tenestegjorde i Libanon, Kristian Bringedal har formidla historien til 100 årsjubilanten Fjelly medan Audun Eik har fortalt om Baking og bevaring av mat.  Saman med Lars Jostein Røyrvik har Audun også skrive om Borghild Gjertsen sitt lage liv på telegrafen medan Bjørgulv Eik har fortalt om den første telefonen på Eik til Lars Jostein Røyrvik.

 
I tillegg er det mykje anna interessant stoff av stor kulturhistorisk verdi i boka som er på vel 120 sider.  Vi kan lesa om bryllup og giftarmål i eldre tider og gamle juletradisjonar.  Om kolerakyrkjegarden på Hamarhaug, Skottabygdo og jernaldergarden på Hatlestrand kan vi også lesa.
 
 
Klikk på bilete for full storleik
Bjarne Lilleaas hadde eit interessant innlegg om utanrikstenesta.
 
 
I boka er det til saman 24 historiar, og ein av artikkelforfattarane, Bjarne Lilleaas, fortalde om sitt tema, Utanrikstenesta.  Han fortalde at over 100.000 hadde gjort utanlandsteneste, og dermed har ein stor del av Noregs befolkning vore berørt av det.  Han tok for seg historien frå det starta med Tysklandsbigraden før han har innom Gaza, Libanon, Balkan og Afghanistan.  Har fortalde frå eiga teneste i Libanon, og her hadde han også nokre artige historiar. Vi fekk m.a. høyra om avslutningsfest for ein kar frå Granvin med innsmugla smalahovud.  Kokkane var ikkje vane med den slags kost, det vart som gummi og dermed gjekk det mest av akevitten som høyrde til.
 
Etter kaffi og kaker fortalde Øystein Skåla om historien til årestova som møtet var i, og prestegarden, og han krydra det med forteljingar om den allsidige og fargerike presten Nils Hertzberg.
 
No gler eg meg til å lesa i Kvinnhersminne - Årbok XVIII.  Medlemmer i Kvinnherad sogelag får kvar sitt eksemplar.  Andre vil få kjøpt den på bokhandelen på Husnes og i Rosendal.  Det skal også ordnast med salg på Ølve og Varaldsøy.  Det er Salikat Design ved Åshild Snilstveit som har hatt ansvar for lay out og trykk.
 
 
Tekst, foto og nett:  Thor Inge Døssland
 
 
 
  Tilbake

 
Lesarbilete
Notisar
17.03.2018
Varamedlem til Forvaltningskomiteen.
Uskedalen har i denne valperioden ingen folkevalde medlemer  i K.styret eller komitear. Etter sak om fritak frå politisk verv, vart Kristian Bringedal vald inn som varamedlem til Forvaltningskomiteen. Han er alt på onsdag i neste veke kalla inn til møte med synfaringar og behandling av saker.

kb
16.03.2018
Helselaget sel lodd på SPAR i dag.
Helselaget sel lodd på bok fram til basaren som skal vera på sundag i Helgheim. I dag, fredag, har dei på nytt stand ved inngangen til SPAR. Loddsalet går strykande. Alle, som møter fram, får gratis kaffi og vafler.

kb
15.03.2018
Ver varsam på Fjellandsbøvatnet.
Det er usikkert om Fjellandsbøvatnet er trygt. Sjølv om det er kaldt på natta, har det vore mildver innimellom. Dessuan er dette den tida då isen tinar frå undersida. Med lokal kunnskap vert det difor sagt at ein må vera varsam på isen.

kb
14.03.2018
Nytt firma registrert i februar.
Det er registrert eit nytt enkeltmannsføretak i februar på Lisbeth Nilsen Stensletten. Føremålet er: Undervisning innan idrett og rekreasjon.

kb
13.03.2018
Påskestemningskveld på Elins Matgleder, torsdag 22. mars
Elins Matgleder inviterer til Påskestemningskveld torsdag 22. mars kl. 18. Det vert pynta 5 ulike bord med tema vår og påske. Dei påmelde får pyntetips, læra å bretta påskeserviettar,og dekorera ei grein med fjørblomar. Det vert servert kyllinggryte med brød til. Påmelding til elinenes@online.no

kb
12.03.2018
Årsmøte UIL
Innkalling til Årsmøte i Uskedal Idrettslag 19.03.2018 kl. 19

Dagsorden:
1. Opning av årsmøte
2. Gjennomgang og godkjenning av årsmeldingar
3. Gjennomgang og godkjenning av årsrekneskap4. Gjennomgang og godkjenning av saksliste
5. Val av nytt styre 
6. Diverse

Komplett dagsorden: Last ned

Tekst: Christoffer Fossli

hoø

11.03.2018
Personskade etter ulukke i næringsbygg.
Uskedalen.no var straks  etter kl. 16 kjend med ulukka på Storhaug øvst i dalen i dag. I påvente av meir kunnskap og respekt for familien, valde redaksjonen å ikkje gå tett på skadeplassen, men heller venta til vi kjenner status og veit meir om skadeomfanget til personen det gjeld.

Red.
11.03.2018
Barnehagedagen 2018 vert markert i Uskedalen.
Barnehagedagen 2018 vert markert med kunstutstustilling i Uskedalen barnehage tysdag 13. mars kl. 14.00. Bileta har mellom anna motiv med inspirasjon frå Van Ghog. Det vert snorklypping og andre innslag av borna. Alle er velkomne innom barnehagen på tysdag.

kb
10.03.2018
Thaivogna opnar torsdag 15. mars.
Poon Tip`s Thai take-away opnar etter vinterpause torsdag 15. mars. Den daglege opnigstida på Thaivogna er frå kl. 14 til 20.

kb
10.03.2018
Familiegudsteneste i morgon, sundag 11. mars.
Det er familiegudsteneste i morgon i kyrkja kl. 11. Gudstenesta er ved soknerprest Lina Håland og kantor Evar Megyesi. Det er lagt inn songinnslag i tillegg til den vanlege liturgien.

kb
Siste Nyhende
16.03.2018
Fjellsportgruppe frå Stavanger er på plass i Uskedalen.
DNT Stavanger med si fjellsportgruppe er på plass i Uskedalen denne helga. 40 medlemer er innkvartert på Rabben Feriesenter og alt i dag gjekk turen delvis til Geitadalstind. Det er fyrste gongen fjellsportgruppa i Stavanger har lagt opp til ein tur av dette slaget. Nokre  medlemer har rett nok vore i Kvinnhersfjella før, men elles er Uskedalen ei ny og spanande bygd å koma til.
16.03.2018
Helsing frå Sigmund Myklebust på Haukeland sjukehus.
Det er snart ei veke sidan Sigmund Mykelbust vart skada i ei arbeidsulukke på Musland. Uskedalen.no har vore i kontakt med Sigmund. Han ynskjer å sei fram ei helsing der han takkar alle for god hjelp og mykje omsorg. Kona, Ingunn, og borna har alle vore i Bergen på sjukehuset. Gode vener og bygdefolk har vore innom på avdelingen. Mange har sendt helsing.
15.03.2018
Kamelen og Ingebjørg Bratland til Festidalen
Festidalen har sikra seg to nye namn på plakaten til årets festival. Den første er rap bandet Kamelen frå Bergen og den andre er folkemusikkaren Ingebjørg Bratland. På sin siste turne hadde ho 70 utselde konsertar.
15.03.2018
Thaivogna opna i dag.
Poon Tip`s - Thai take away opna for matsal i dag kl. 14. Alt to timar før offisiell opning var dei fyrste kundane på døra. Taivogna, som vi seier til dagleg, har eit variert utval av matrettar, tilsaman 17 ulike rettar i velja mellom. Vegetarrett står også på menyen.
15.03.2018
Gode minne i møte med Arne O. Øystese på Sjømannskyrkja
Alf Hjønnevåg ( 82 ) har vore tre veker på Gran Canaria, der han ofte var innom Sjøamannskyrkja i Arguineguin. Her møtte han Arne O. Øystese, tidlegare prest og prost i Sauda og Indre Ryfylke, no vinterprest i sjømannskyrkja. Far til Øystese, residerande kapellan Olav Øystese, konfirmerte Alf i Husnes kyrkje i si tid.
14.03.2018
Brannskada hus vert lagt ut for sal.
Det er no kjend at det brannskada huset på Brekketoppen vert lagt ut for sal om ei veke. Responsa vil stå for salet. Uskedalen.no har snakka med advokatfirma Responsa i dag og det vert stadfesta at meglar klargjer for annonsering og utlegging på Finn.no.
13.03.2018
Direkteruta Geitadalstind - Musland på ski
Bjørn Olav Tveit har venta i 25 år. På laurdag vart det endeleg noko av å kunna stå på ski frå Geitadalstind og ned i dalbotn ved Musland. Saman med fem tøffe menn på ski var nedkøyringa unnagjort på ein halv time. Den luftige nedturen vart filma, både med drone og med kamera på hjelm. Filmen har alt hatt 1000 visningar på YouTube.
13.03.2018
Kven saknar dette bilhengarskiltet ?
Frå tid til anna ligg det bil- og traktorskilt langs vegen. Langs Fylkesvegen ved Sjøhaugen på Nedre Fet finn vi dette skiltet, som truleg har vore på ein bil- eller båthengar. Den som saknar dette skiltet, kan finna og henta det på plassen.
13.03.2018
Barnehagen inviterer til kunstutstilling.
I dag tysdag 13. mars, inviterer Uskedal barnehage til kunstutstilling kl. 14. Tittelen er La meg skapa og tilstellinga er ein del av Barnehagedagen 2018., som er ei landsdekkande markering. Målet er å synleggjera kva borna opplever og lærer i barnehagen. Tilskipinga tek til med snorklypping kl. 14.
Sponsorar
Brødrene Hjønnevåg AS
iDrift AS
grenda
Kvinnherad Breiband
Spar
Stord Lufthamn
Uskedal Båtlag
Elins Matgleder
Kvinnherad Elektro
Sparebank 1 SR bank ASA
kvinnheringen
Gros Blomster
Auto 88
Kvinnherad Renhold service
Zjakk Frisørsalong
Byggeriet
Kvinnherad Energi AS
Kvinnherad Vekstbedrift AS
Solheim Turiststajson
Uskedal Røyr og Multiservice
Kvinnherad Breiband
Utvikla av iDrift AS